Maar mijn IT-mannetje regelt toch mijn cybersecurity?


Lege schappen als gevolg van cyberaanvallen op de supply-keten. Source: Unsplash

Zo. U heeft al uw bestanden en gegevens, en die van uw klanten, veilig ondergebracht bij een ICT-bedrijf. Vanaf nu hoeft u zich niet druk meer te maken over uw digitale veiligheid en kunt u niet meer gehackt worden. Mocht u toch doelwit zijn van een cyberaanval dan zal het ICT-bedrijf deze onderscheppen en zal er weinig schade zijn, toch?

Helaas. Nu we richting het einde van het jaar gaan, kan langzamerhand de digitale balans van dit jaar worden opgemaakt. Daaruit blijkt dat het aantal cyberaanvallen afgelopen jaar volop gestegen is. Eén van de grootste vond afgelopen zomer plaats, door een kwetsbaarheid in de Amerikaanse software Kaseya. Binnen een paar minuten hadden honderden bedrijven die die software gebruikte een versleuteling op hun pc, die alleen maar opgelost kon worden door een betaling van 60 miljoen euro aan (waarschijnlijk) de beruchte hackergroep Revil. Die hadden hun doelwit zorgvuldig uitgekozen, want die software Kaseya wordt voornamelijk gebruikt door ICT-bedrijven. Zo kon de hackersgroep binnendringen in systemen van al die klanten van het ICT-bedrijf. Supermarkten moesten hun deuren sluiten, bedrijven lagen urenlang plat en er werden weken na de aanval alsnog duizenden euro’s verspild aan herstelkosten.

Cybercriminelen richten hun pijlen juist op ICT-dienstverleners


U ziet het. ICT-bedrijven zijn juíst een heel gewild doelwit, aangezien cybercriminelen met één slag vaak tientallen, zo niet honderden bedrijven, kunnen treffen. Helaas kunt u er niet blindelings vanuit gaan dat uw ICT-leverancier zijn Cybersecurity goed op orde heeft. Toch kunt u een paar dingen sowieso checken: Zorg dat u uw systemen up-to-date blijven, dat u regelmatig back-ups maakt en deze veilig bewaart, gebruik twee factor authenticatie etc. Een goede IT-dienstverlener zou ervoor moeten zorgen dat al deze zaken worden geregeld. Voorkomen is beter dan genezen.

Maar ja, u had juist uw IT uitbesteedt omdat u en uw medewerkers de vereiste kennis niet in huis heeft. Of zoals een klant van mij het omschreef “het is allemaal Chinees voor mij” als het aankomt om gesprekken over IT zaken.

Tegenwoordig is het essentieel om die ‘digi-taal’ toch een klein beetje te kunnen spreken. Juist nu u in toenemende mate afhankelijk bent van derden waar het gaat om uw digitale weerbaarheid. Natuurlijk wilt u weten of uw eigen ICT afdeling of leverancier alles wel op orde heeft. En dan helpt het zeker als u weet welke vragen u moet stellen en wat de antwoorden hierop betekenen.

Leer de Digi-Taal tijdens het Cybersafe Spreekuur


Uiteraard snap ik heel goed dat u vol vragen zit waar het uw digitale veiligheid betreft en daarom organiseer ik het Cyber Safe Spreekuur. Hierin krijgt u de gelegenheid om alles te vragen wat u wilt weten over IT security. Graag deel ik mijn expertise met u, zodat u een woordje mee kan spreken met uw IT-ers! Zo verkleinen we met z’n allen de kans op nog meer slachtoffers van cybercriminelen. En kunt u, als u toch gehackt wordt, laten zien dat u al het mogelijke gedaan heeft, om beter bestand te zijn tegen eventuele schadeclaims.

Schrijf u nu in voor het Cyber Safe Spreekuur en leer de digi-taal!