Cyberverzekeringen


Het zou u maar overkomen: ‘s ochtends probeert zoals gewoonlijk in te loggen op uw pc maar in plaats van uw bureaublad verschijnt er opeens een pop-up met de boodschap: “Uw bestanden zijn versleuteld. Betaal 350 duizend euro in Bitcoin.” In eerste instantie denkt u dat het een grap is en u start uw pc opnieuw. Echter de melding verschijnt opnieuw. Vervolgens belt u uw IT-mannetje en gelukkig is die binnen een uur bij u op kantoor.

Helaas kan uw ICT-er ook niet veel doen. Gelukkig blijkt u wel over een recente back-up te beschikken en u besluit om deze te gebruiken. Alleen het herstellen van uw computersystemen duurt ruim een dag en ondertussen kunt u niet uw normale werkzaamheden verrichten, u moet enkele belangrijke afspraken verzetten en opdrachten moet u opnieuw inplannen. Niettemin heeft u veel geluk gehad, uw IT-mannetje kon vandaag nog tijd voor u vrijmaken, wat zeker niet altijd het geval is.

Hoewel u geen losgeld hoeft te betalen, maakt u door deze cyberaanval onnodige kosten. Allereerst loopt u omzet mis en uiteraard moet u ook uw ICT-er ook betalen. U snapt wel dat de kosten nog veel hoger waren geweest als u geen recente back-ups had of als uw IT-partner pas na een paar dagen langs kon komen. En recent onderzoek heeft aangetoond dat de totale kosten van een cyberaanval vaak zeven keer zo hoog zijn als het bedrag dat criminelen aan losgeld eisen.


Azem Somer helpt uw organisatie te voldoen aan de security eisen van uw verzekeraar.

Azem Somer helpt uw organisatie te voldoen aan de security eisen van uw verzekeraar.

Kan ik mij tegen cyberaanvallen verzekeren?


Als ondernemer heeft u zich waarschijnlijk verzekerd tegen brand, inbraak en wettelijke aansprakelijkheid. En als u regelmatig leest dat organisaties vaak tonnen aan losgeld moeten betalen, vraag u zicht mogelijk af of u zich tegen cyberaanvallen kunt verzekeren. Kort antwoord: Ja, dat kan.

Uiteraard kost een cyberverzekering* geld: voor een onderneming met een omzet tot 1 miljoen euro en een dekking tot 5 ton bedraagt de premie zo’n zevenvijftighonderd euro per jaar. Maar dan krijgt een ruime dekking voor de geleden schade en eventuele aansprakelijkheidsclaims inclusief AVG-boetes. En u eigen risico is slechts 500 euro.

Wel moet u weten dat een verzekeraar zal verlangen dat uw organisatie de nodige beveiligingsmaatregelen treft. Zo moet u, bijvoorbeeld, aan kunnen tonen dat uw computersystemen up-to-date zijn, u antivirus op al uw apparaten heeft geïnstalleerd en dat u regelmatig back-ups maakt. Ook moet u investeren in awareness programma’s voor uw medewerkers. Asomis IT Security ontzorgt uw organisatie

Gelukkig kunnen wij bij Asomis IT Security uw organisatie helpen om te voldoen aan de eisen van uw verzekeraar. Allereerst brengen wij het huidige niveau van uw IT-beveiliging in kaart en op basis daarvan stellen wij ook meteen een verbeterplan op. Ook verzorgen wij graag een cybersecurity awareness programma voor uw medewerkers.

Bent u geïnteresseerd in een cyberverzekering en wilt u meer informatie? Wij beschikken over uitgebreide contacten met verschillende verzekeringsagenten naar wie wij u kunnen doorverwijzen voor professioneel advies.

Bent u zelf verzekeringsagent?


Als verzekeringsagent zult u mogelijk te maken krijgen met cliënten die zich graag willen verzekeren tegen cyberaanvallen en de kosten die hiermee gepaard gaan. U wilt uiteraard uw cliënten ter wille zijn, alleen u bent specialist qua verzekeringen maar kunt u ook gedegen cybersecurityadvies geven? Wij kunnen uw cliënten helpen hun IT-beveiliging te verbeteren, terwijl u zich richt om hen aan een goede verzekering helpt.

Wilt u weten hoe wij uw cliënten van dienst kunnen zijn?

Neem dan vooral contact op!