10 Cybersecurity Tips


Azem Somer, IT Security consult, geeft tips voor uw ICT-beveiliging

Cybersecurity hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In dit artikel geven wij u tien eenvoudige tips waarmee u uw bedrijf of organisatie weerbaarder kunt maken tegen een cyberaanval.

1 Installeer een goed anti-virus programma


Cybercriminelen gebruiken allerlei trucjes om kwaadaardige software op uw computer te installeren. Daarom is een goed anti-virus programma nog altijd een absolute must. Uw systeem wordt regelmatig en automatisch gescand op virussen, trojans en andere ongewenste software. Zo verkleint u de kans dat hackers uw computer overnemen.

2 Houd uw systemen up-to-date


Hackers maken vaak gebruik van bekende kwetsbaarheden in uw IT-systemen. Gelukkig brengen software ontwikkelaars regelmatig security updates uit, de zogeheten patches. Door deze tijdig te installeren maakt u het cybercriminelen het een stuk lastiger om uw computer te hacken. Immers zij moeten nu zelf op zoek naar nieuwe gaten, wat natuurlijk tijd en moeite kost.

Wilt u weten of uw systemen verborgen kwetsbaarheden bevatten? U kunt erachter komen met onze Cybersecurity scans!

3 Maak regelmatig back-ups


Als u regelmatig back-ups maakt van uw belangrijke bestanden, dan staat u al 1-0 voor op cybercriminelen. Want als hackers uw bedrijf onverhoopt toch mochten gijzelen, heeft altijd nog een kopie en kunt u zonder te betalen u systemen terugzetten. Zo ondermijnt u op eenvoudige wijze het hele verdienmodel van de georganiseerde digitale misdaad!

Wilt u meer weten over wat een goede back-up strategie inhoudt? Wij leggen het hier verder uit.

4 Sterke wachtwoorden


Een sterk wachtwoord kan niet gemakkelijk worden geraden. In het algemeen geldt: hoe langer, hoe beter. Zorg ervoor dat uw wachtwoorden tussen de 12 en 20 tekens lang is. Vindt u het lastig om goede wachtwoorden te verzinnen, laat staan te onthouden? Probeer dan wachtwoordzinnen. Dit zijn onzinnige zinnen, die u makkelijk kunt onthouden maar zeer lastig zijn om te raden.

5 Gebruik verschillende wachtwoorden voor ieder account


Stel dat u dezelfde sleutel zou gebruiken om uw huis, auto, fiets en kluis op slot te zetten. Wat als u uw sleutel dan gestolen wordt? Juist, een crimineel kan in één klap in uw huis, auto, fiets en kluis. Lekker is dat. Natuurlijk zorgt u dat u meerdere sleutels heeft om deze zaken te beveiligen.

U wachtwoord is eigenlijk niets anders dan een sleutel tot uw accounts. Helaas gebruiken veel mensen toch hetzelfde wachtwoord voor al hun accounts. Hierdoor kunnen hackers wanneer zij eenmaal uw wachtwoord in handen hebben, heel uw online leven overhouden.

Maar, denkt u misschien nu, ik heb enkele tientallen, zo niet honderden accounts! Hoe moet ik al die wachtwoorden onthouden? Gelukkig kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager. Zo kunt al u wachtwoorden veilig opslaan, terwijl u enkel het wachtwoord van uw manager hoeft te onthouden. Uiteraard moet u dit wachtwoord goed beschermen.

6 Kies voor twee-factor authenticatie


Helaas kunnen uw wachtwoorden altijd in verkeerde handen terecht komen en cybercriminelen zijn er gewiekst geworden in technieken om u te verleiden om uw wachtwoorden af te geven. Twee-factor authenticatie zorgt voor een extra laag beveiliging door een aanvullend bewijsmiddel te vragen. Hierdoor is enkel het hebben van een wachtwoord niet voldoende voor een hacker om uw account over te nemen.

Populaire vormen van twee-factor authenticatie zijn onder andere YubiKey en de Google Authenticator. Maar ook een simpel Sms'je met een code is vaak al beter dan enkel vertrouwen op uw wachtwoord.

7 Installeer alleen noodzakelijke apps


Smartphones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, zeker niet voor u als ondernemer. Mogelijk besteedt u zelfs meer tijd op uw mobiele telefoon dan dat u nog achter uw computer zit. Niet geheel verrassend dat cybercriminelen zich ook steeds meer richten op het hacken van uw smartphone.

Waarschijnlijk zult u verschillende apps op uw mobiel hebben. Gelukkig steken zowel Google en Apple veel werk in het weren van malafide apps. Helaas is hun systeem niet waterdicht. Zelfs legitieme apps bevatten vaak kwetsbaarheden, die cybercriminelen kunnen misbruiken.

U kunt uw mobiele Cybersecurity eenvoudig vergroten door alleen apps te installeren die u echt nodig heeft. En kies dan alleen voor apps van betrouwbare ontwikkelaars.

8 Houd werk en privé gescheiden


Veel mensen, en ondernemers al helemaal, doen werkzaamheden op hun privé laptop of smartphone. Hiermee creëert u een veiligheidsrisico. Cybercriminelen sturen u een mail naar uw privé adres, en per ongeluk klikt u op een link of opent u een bestand, en de hackers kunnen bij uw zakelijke gegevens – omdat deze op hetzelfde apparaat staan.

Het is daarom raadzaam om werk en privé strikt te scheiden. Schaf een aparte laptop en smartphone aan voor uw werk of bedrijf. Gelet op de schade die een cyberaanval kan veroorzaken, is dit een slechts een geringe investering.

9 Negeer en verwijder verdachte mails of appjes


Via goed gelikte nepmails of appjes hopen cybercriminelen u te verleiden om op een link te klikken of een bijlage te openen. Hierdoor wordt echter malware geïnstalleerd op uw computer of smartphone. Het is daarom zeer verstandig om dergelijke mails of appjes te negeren en onmiddellijk te verwijderen. Alleen hoe herkent u eigenlijk nepmails of appjes? Wij leggen het hier uit.

10 Schakel macro’s uit


Een macro is een stukje code die u kunt toevoegen aan een MS office bestand. In feite is dit een programma die u toevoegt aan uw document of spreadsheet. Hoewel macro’s soms erg handig kunnen zijn, zijn zij vooral populair bij hackers. Immers spreadsheet en documenten zijn bij uitstek bestanden die veel mensen zullen openen zonder er erg in te hebben. En als er ongezien een stukje kwaadaardige code in zit…

Daarom is het goed als u zich afvraagt of macro’s wel nodig zijn in uw bedrijf of organisatie. Vaak heeft u macro’s helemaal niet nodig of zijn er andere oplossingen beschikbaar. Gelukkig kunt u macro’s uit schakkelen. Hierdoor kunt u zichzelf en uw organisatie eenvoudig beschermen tegen cybercriminelen.

Wat kunt u nog meer doen tegen cybercriminelen?


Bovenstaande tips zullen uw Cybersecurity niveau aanzienlijk vergroten. Niettemin kunt u zich afvragen of dit wel voldoende is voor uw organisatie. Vanzelfsprekend hang heel erg af van uw situatie. Gelukkig kunnen wij door onze samenwerking met het IT Security Kompas snel en eenvoudig kijken hoe uw onderneming ervoor staat op het gebied van IT-beveiliging. Bovendien kunnen wij op basis hiervan meteen aan de slag om een goede Cybersecurity strategie voor uw organisatie te ontwikkelen.

Wilt u meer weten hoe u uw digitale weerbaarheid kunt vergroten? Meld u zich dan aan voor het Cybersafe Spreekuur en leer de DigiTaal! Of neem contact op om een vrijblijvend consult te plannen!