Gelegenheid maakt de Cyberdief!


Dieven komen vaak via een open raam uw huis binnen. Cybercriminelen zijn goed in het vinden van digitale ramen. Source: Richard Wang, Unsplash

U kent het spreekwoord “Gelegenheid maakt de dief” vast wel en volgens wetenschappelijk onderzoek van de Nederlandse criminoloog Jan van Dijk blijkt dat dit gezegde ook echt klopt. Allerlei sociologische verklaringen ten spijt, wordt het overgrote deel van de misdrijven gepleegd simpelweg omdat de dader daarvoor de kans krijgen.

Waarom denkt u dat de overheid er steeds weer op hamert in diverse voorlichtingscampagnes dat u telkens ramen en deuren moet sluiten als u weggaat? Omdat het voor inbrekers in spe nu eenmaal een heel stuk makkelijker is via een open raam naar binnen te gaan dan om uw goed vergrendelde voordeur op te breken. Hoeveel mensen denkt u dat er rondlopen met een koevoet of breekijzer op zak?

Wel nu, denkt u, wat heeft dit met Cybercrime te maken? Nou, cybercriminelen zijn niet anders dan andere misdadigers. Veel cyberaanvallen vinden plaats omdat hackers gewoon de kans kregen om MKB bedrijven en andere organisaties te hacken. Met scripts zoeken criminelen het web af op slecht beveiligde sites of verzamelen e-mailadressen van uw medewerkers voor een phishing aanval.

Maar mijn bedrijf is niet interessant voor Cybercriminelen!


Nou, zegt u misschien, maar bij mij valt niks te halen, hoor. Helaas zo denken Cybercriminelen echter niet. Bij veel inbraken wordt helemaal niets vervreemd, maar de bewoners zitten wel met de schade. Denk maar aan ramen en sloten die u moet vervangen, de rotzooi die u moet opruimen omdat inbrekers uw hele huis overhoop hebben gehaald in hun vergeefse zoektocht naar waardevolle zaken.

Een cyberaanval is niet veel anders dan een woning- of auto-inbraak. Ondanks dat de daders met lege handen staan, draait u op voor de schade! Bijvoorbeeld omzetverlies doordat uw webshop dagenlang plat heeft gelegen of juist dat ene bestand met die o zo belangrijke opdracht is verdwenen. Om nog maar te zwijgen om de vaak onherstelbare schade die uw reputatie heeft opgelopen.

Cybercriminelen hacken organisaties omdat zij daarvoor gelegenheid zien en of er wel of niet iets bij u te halen valt, komt bij hen slecht op de tweede plek. Aangezien zij zelden tot nooit voor de schade opdraaien, is het risico voor hen belachelijk klein. Gelukkig kunt u zelf iets doen om de Cybersecurity van uw onderneming te verbeteren. Door effectieve maatregelen te nemen kunt u snel en eenvoudig criminelen de gelegenheid om u te hacken ontnemen!

Lees ook: “Waarom criminelen u willen hacken” en “Wat zijn de gevolgen van Cybercrime?”.

Kijk tip: Professor Jan van Dijk legt zijn Crime Opportunity Theorie uit bij de Universiteit van Nederland.

Leer de Digi-Taal tijdens het Cybersafe Spreekuur!


Maar ja, waar moet u beginnen. Wellicht heeft u uw IT juist uitbesteedt en denkt u dat uw Cybersecurity wel in orde is. Maar hoe weet u dat zeker? Heeft u wel eens met uw IT-dienstverlener gesproken over uw IT-beveiliging? Vaak vinden ondernemers het toch moeilijk om goed te spreken over ICT-zaken. Of zoals een klant van mij het omschreef “het is allemaal Chinees voor mij” als het aankomt om gesprekken over IT zaken.

Tegenwoordig is het essentieel om die ‘digi-taal’ toch een klein beetje te kunnen spreken. Juist nu u in toenemende mate afhankelijk bent van derden waar het gaat om uw digitale weerbaarheid. Natuurlijk wilt u weten of uw eigen ICT afdeling of leverancier alles wel op orde heeft. En dan helpt het zeker als u weet welke vragen u moet stellen en wat de antwoorden hierop betekenen.

Uiteraard snap ik heel goed dat u vol vragen zit waar het uw digitale veiligheid betreft en daarom organiseer ik het Cyber Safe Spreekuur. Hierin krijgt u de gelegenheid om alles te vragen wat u wilt weten over IT security. Graag deel ik mijn expertise met u, zodat u een woordje mee kan spreken met uw IT-ers!

Zo verkleinen we met z’n allen de kans op nog meer slachtoffers van cybercriminelen. En kunt u, als u toch gehackt wordt, laten zien dat u al het mogelijke gedaan heeft, om beter bestand te zijn tegen eventuele schadeclaims.

Schrijf u nu in voor het Cyber Safe Spreekuur en leer de digi-taal!!!