Cybersecurity Trend: hackers hebben uw auto in het vizier!


Uw auto is het volgende doelwit van Cybercriminelen. Source: Unsplash, Josh Berquist

U zult er vast niet bij stilstaan, maar tenzij u een vrij oude auto heeft, zitten er al gauw enkele honderden on-board computer in uw voertuig. Al deze systemen communiceren niet alleen met elkaar maar ook met de servers van uw fabrikant. Allereerst wat doen al die ICT-systemen in uw auto eigenlijk?

Nou, al uw rijhulpsystemen, cruise control, weer en lichtsensoren die ervoor zorgen dat uw ruitenwissers en lichten op het juiste moment geactiveerd worden, vereisen een aanzienlijke rekenkracht. Maar ook als u uw navigatiesysteem aanzet, bent u noodzakelijk verbonden met het GPS-netwerk. U raad het al, voor Cybercriminelen is uw auto in feite een goed versierde kerstboom waarin zij naar harte lust kunnen graaien.

Autodieven worden ook steeds digitaler


Echter waarom willen Cybercriminelen uw auto hacken? Het antwoord is simpel: autodiefstal en auto-inbraak. Zoals uitgelegd in dit artikel van Opsporing Verzocht, kunnen misdadigers met vrij eenvoudige middelen het signaal van uw autosleutel onderscheppen en hiermee uw auto openen ofwel om deze mee te nemen of uw bezitting eruit te halen. Gelukkig kunt u zichzelf eenvoudig tegen beschermen door uw autosleutels veilig in een metalen blik te bewaren.

Helaas worden Cybercriminelen steeds geavanceerder. Via softwarefouten of datalekken bij uw fabrikant is het mogelijk om ook zonder uw sleutel te onderscheppen uw auto te kraken. De komende jaren zullen we naast de klassieke automisdrijven steeds meer gaan horen over ransomware bij wagenparken.

Gevolgen van een cyberaanval op uw wagenpark


Stel dat uw onderneming meerdere bedrijfswagens heeft en uw medewerkers van de ene op de andere dag niet meer hun auto of bestelbus kunnen starten, omdat Cybercriminelen uw wagenpark hebben uitgekozen als doelwit van een aanval met gijzelsoftware. Of u nu een installatiebedrijf of een transportbedrijf heeft, als u en uw medewerkers niet naar uw opdrachtgevers kunnen rijden, kan dat al gauw flink in de papieren lopen!

De kosten van een aanval met ransomware bestaan naast het betalen van losgeld uit onder andere omzetverlies doordat uw wagenpark stilstaat en u daardoor geen opdrachten kunt uitvoeren. Daarnaast kunt u te maken krijgen met schadeclaims – en zelfs wanneer u zich met succes kunt beroepen op overmacht, zijn juridische procedures vaak tijdrovend. Maar het allerergst is natuurlijk de de reputatie die uw onderneming loopt. Klanten, investeerder en mogelijks zelfs leveranciers doen liever geen zaken met u na afloop van een cyberaanval.

Voorbeelden van gehackte auto’s


Misschien denkt u wel dat het hacken van auto’s wel erg vergezocht is. Helaas zijn er wereldwijd al een aantal voorbeelden van cyberaanvallen op auto’s:

In 2010 wist een ontslagen medewerker van een autodealer in Texas bij ruim honderd klanten te voorkomen dat zij hun auto konden starten. Hij kon dit doen door misbruik te maken van een systeem dat eigenlijk bedoeld was om mensen een betalingsherinnering te sturen.

In 2015 wist een professor informatica het remsysteem van een Corvette te hacken. Hierdoor kon hij de remmen activeren via een sms. Uiteraard is het vervelend als uw auto opeens moet remmen, maar het vergroot helaas ook de kans dat de daders u kunnen beroven of ontvoeren – immers u kunt niet snel wegrijden…

In 2019 slaagde een hackers erin om in te breken bij twee GPS-trackingsystemen. Hierdoor kon deze persoon de bewegingen van zo’n 27.000 voertuigen volgen en in een enkel geval kon hij zelfs de motor uitschakelen. Criminelen kunnen deze gegevens natuurlijk misbruiken. Als zij uw dagelijkse route kennen, kunnen zij op een voor hen gunstige plek toeslaan...

Leer meer over Cybersecurity voor uw wagenpark


Uiteraard zit u er niet op te wachten dat Cybercriminelen uw hele wagenpark gaan hacken. En wij begrijpen heel goed dat u graag zou willen weten hoe u uw wagenpark kunt beschermen tegen Cyberaanvallen. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen, maar voor een aantal zaken bent u aangewezen op uw mobiliteitspartner. Het is daarom handig als u een woordje mee kunt spreken met de Digi-Taal.

Om u de gelegenheid te geven uw vragen te stellen aan een onafhankelijke adviseur en u te helpen bij het ter sprake brengen van Cybersecurity bij uw mobiliteitspartner, organiseren wij binnenkort een Cybersafe Spreekuur over het hacken van auto’s. Lees hier voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.

Wilt u liever een één-op-één consult over de IT-beveiliging van uw wagenpark? Dat kan natuurlijk ook. Neem vooral contact met ons op voor een afspraak!